Νέος μοριακός έλεγχος για ανίχνευση COVID-19, RSV, ιού της γρίπης Α και Β

Οι φθινοπωρινοί και χειμερινοί μήνες ανέκαθεν ήταν συνώνυμοι με τις ιώσεις, με το κοινό κρυολόγημα (συνηθέστερα λόγω ρινοϊού) και τον ιό της γρίπης να είναι οι συνηθέστεροι ύποπτοι.
Ωστόσο, με την πανδημία του SARS-COV-2 να βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι ακόμα παρούσα η ανάγκη ταυτοποίησης του ιού για την προφύλαξη των ευπαθών ομάδων, αλλά και του γενικότερου πληθυσμού, έστω και εμβολιασμένου.
Το χειμώνα που διανύουμε εμφανίζει έξαρση και ένας ακόμη ιός, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), o οποίος κλασικά προκαλεί λοίμωξη του αναπνευστικού, αλλά ειδικά στα μικρά παιδιά και στα βρέφη είναι υπεύθυνος για την πρόκληση βρογχιολίτιδας, μιας λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού που πολλές φορές εκδηλώνεται ως σοβαρή αναπνευστική νόσος που απαιτεί νοσηλεία. Πλέον βρισκόμαστε σε θέση να δώσουμε ένα όνομα στον ιό που μας ταλαιπωρεί, μέσω μιας συνδυαστικής εξέτασης μοριακής βιολογίας.
Η μοριακή αυτή εξέταση επιστρατεύεται για την ταχεία ανίχνευση του γενετικού υλικού τεσσάρων ιών, που ενοχοποιούνται για σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και συγκεκριμένα του COVID19, του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού και των ιών της γρίπης Α και Β. Η παρούσα εξέταση μέσω ρινοφαρυγγικού ή φαρυγγικού επιχρίσματος πραγματοποιείται για τη διαγνωστική διερεύνηση ατόμων που εμφανίζουν συμπτώματα ενεργούς λοιμώξεως αναπνευστικού.

Η μέθοδος που χρησιμοποιείται είναι η πολυπλεκτική Real Time RT- PCR. Στο ιατρείο μας η εξέταση αυτή προσφέρεται στην τιμή των 50 ευρώ. Σημειώνουμε ότι η εργαστηριακή εξέταση αποτελεί τη σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και παρακολούθηση μιας παθολογικής κατάστασης. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, τα αποτελέσματα πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών.