Συχνές ερωτήσεις

Αρχική > Συχνές ερωτήσεις

Κατά κανόνα, οι πρωινές αιμοληψίες που γίνονται για το βιοχημικό έλεγχο (σάκχαρο, χοληστερίνη) απαιτούν νηστεία. Πέραν τούτου, η προετοιμασία είναι ανάλογη των εξετάσεων που πρόκειται να γίνουν. Μπορεί να χρειαστεί αναβολή της λήψης κάποιας συγκεκριμένης φαρμακευτικής αγωγής, αποφυγή κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών την προηγούμενη ημέρα ή κάτι άλλο. Επικοινωνήστε με τη γραμματεία του ιατρείου και θα λάβετε τις οδηγίες.

Για το υπερηχογράφημα άνω κοιλίας απαιτείται να μην έχει προηγηθεί γεύμα. Επομένως, αν το ραντεβού είναι πρωινή ώρα ο εξεταζόμενος οφείλει να προσέλθει νηστικός, χωρίς να καταναλώσει πρωινό ή καφέ ή, εάν το ραντεβού είναι σε απογευματινή ώρα, να καταναλώσει ένα ελαφρύ πρωινό και τίποτα πέραν αυτού, παρά μόνο νερό κατά βούληση. Για το υπερηχογράφημα κάτω κοιλίας είναι απαραίτητο ο εξεταζόμενος να προσέλθει με γεμάτη ουροδόχο κύστη. Συνεπώς, μία με μιάμιση ώρα πριν το προκαθορισμένο ραντεβού γίνεται λήψη 4 ποτηριών νερού σε σύντομο χρονικό διάστημα(εντός μισής ώρας). Μετά τη λήψη των υγρών και μέχρι την ώρα της εξέτασης ο εξεταζόμενος δεν πρέπει να ουρήσει. Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό τις προηγούμενες δύο ημέρες πριν το ραντεβού να αποφευχθεί η κατανάλωση οσπρίων, πολλών λαχανικών και φρούτων.

Για την καλλιέργεια ούρων συλλέγουμε κατά κανόνα τα πρώτα πρωινά ούρα. Αρχικά πραγματοποιείται καθαριότητα της περιοχής με σαπούνι και νερό. Κατόπιν, κατά την έναρξη της ούρησης αφήνετε να αποβληθούν τα πρώτα ούρα και στη συνέχεια συλλέγετε τα υπόλοιπα εντός του αποστειρωμένου ουροσυλλέκτη που έχετε προμηθευτεί από το φαρμακείο. Τα τελευταία ούρα της ούρησης αποβάλλονται και αυτά στη λεκάνη της τουαλέτας. Εάν έχει προηγηθεί η λήψη κάποιου αντιβιοτικού, έστω και μιας μόνον δόσης, είναι απαραίτητο να ενημερώνετε το προσωπικό του εργαστηρίου.

Αρχικά προμηθεύεστε το δοχείο συλλογής από το φαρμακείο και αποφασίζετε ποια θα είναι η ημέρα που θα γίνει η συλλογή. Τα πρώτα πρωινά ούρα εκείνης της ημέρας αποβάλλονται κανονικά στη λεκάνη της τουαλέτας. Ακολούθως, τα υπόλοιπα ούρα κατά τη διάρκεια της ημέρας και τα πρώτα πρωινά ούρα της επόμενης ημέρας συλλέγονται στο δοχείο. Δεν απαιτείται ιδιαίτερος καθαρισμός της περιοχής πριν τη συλλογή. Κατά τη διάρκεια της συλλογής τα ούρα φυλάσσονται στο ψυγείο.

Εφόσον υπάρχουν παλαιότερες εξετάσεις, είναι απαραίτητο αυτές να προσκομίζονται, ούτως ώστε να πραγματοποιείται σύγκριση μεταξύ των παλαιότερων και των νέων εξετάσεων. Αυτό επειδή ο καρκίνος του μαστού συχνά προκαλεί στη μαστογραφία πολύ ήπιες αλλοιώσεις, οι οποίες αξιολογούνται ορθότερα μέσω του συγκριτικού ελέγχου.

Εάν προβληματίζεστε σχετικά με το τι σημαίνουν για εσάς τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας, το εξειδικευμένο προσωπικό μας μπορεί να σας εξηγήσει. Εάν οι απορίες σας αφορούν απεικονιστικές εξετάσεις, απευθυνθείτε στους έμπειρους ιατρούς ακτινοδιαγνώστες του κέντρου για να σας κατευθύνουν.